Brewery International

Sierra Cantabria Seleccíon – Bäst i test

Sierra Cantabria Seleccíon vann Guld i Världens Viners test av röda viner:

riojanavarratest221.jpg

Utdrag ur artikel i Världens vinder nr 4, 2014

Text: Johan Franco Cereceda Foto: iStockPhoto

riojanavarratest1bild1.jpg

Det är inte längre klassiskt mot modernt. Det är både och. För här går både Navarra och Rioja i bräschen och visar att ursprung och marknad kan gå hand i hand, att det klassiska och det moderna kan uppenbara sig i en och samma flaska.

Det börjar verkligen inget vidare. Fem viner av de 40 första är korkdefekta. Hur är detta möjligt 2014 då trikloranisolet borde vara utrotat? Men det blir det – uppenbarligen – först när vinindustrin slutar skylla på konsumenterna och tar sitt förnuft tillfånga och jobbar antingen med bättre korkkvalitet eller med skruvkapsyl. Så är det sagt. För sedan, tack och lov, blir det bara bättre och bättre. Defekterna är borta och kvaliteten i vinerna börjar visa sig. Det kan vara en gran reserva här, en crianza från Navarra där. Mycket ursprung blir det, i vinerna från Rioja, men av god kvalitet, inte den där acetonlika karaktären som man tidigare kunde hitta. Utan nu är det fräsch, lite silkig tanninstruktur med ren frukt. Ett stort steg framåt. Och Navarras viner ska vi inte tala om. Detta vindistrikt som ägde på 1990-talet, visserligen med viner som var hellre prisvärda än komplexa. Idag hittar vi däremot både och, nya vinfirmor som överraskar med genuinitet. Över 150 viner har provats, lejonparten från Rioja, vitt och rött, något sött vin och en handfull roséditon. Resultatet är både givet och högst överraskande, gamla klassiker som för länge sedan dödförklarats har visat ny energi och armbågar sig in på listan med all rätt.

Och så har vi nyheterna, de inte så kända bodegorna som visar på en enorm potential Spanien har i både Navarra och Rioja. Och det, är kanske den roligaste lärdomen. Håll till godo, över 150 viner har vi provat och vaskat fram de allra, allra bästa. Den fullständiga listan hittar du på www.varldensviner.se.

Nyhetsbrev

Sverige

  • Brewery International Sweden AB
  • Mission Wine & Spirit AB

Norge

  • Brewery International AS
  • Mission Wine & Spirit AS

Danmark

  • Premium Beer Import A/S