Servering av Fatöl
Låt gästen få vad de betalar för – servera ölen med en delikat skumkrona från ett väldiskat glas.
När ölen tappas från kranen och alla de härliga smakelementen frigörs, blir skumkronan pricken över i. Höjden på skumkronan avgörs något av öltypen, men vi brukar säga från 1,5 till 2 cm. Här finns också undantag beroende på vilket glas som används.
Förutom att skumkronan ser inbjudande och delikat ut, så har den en funktion som medför att alla smakpartiklar håller sig i ölet och inte försvinner ut i glaset. Håll ölglaset lutat vid början av tappningen för att därefter försiktigt räta upp det mot slutet så att det blir en perfekt skumkrona. I skummet sitter också mycket av humlens aroma.
Använd gärna ölunderlag vid servering, så kallade ”dripmats”, för att förhindra att vattnet som kondenserar ut på glaset inte rinner av på bordet, duken eller bardisken. Det gör ett professionellt intryck på gästen. Servera alltid gästen med logon på glaset vänt mot gästen.
1. Håll glaset snett.
2. Öppna kranen helt.
3. Håll upp glaset mot slutet av tappningen.
4. Så har du en perfekt skumkrona